Šta znače lampice na instrument tabli?
Šta znače lampice na instrument tabli?
Published februar 6, 2023 by digitalplus

Šta znače lampice na instrument tabli?

Sedite za volanom, skoncentrisani ste na vožnju, uživate u pogledu i muzici kad odjednom čujete neobičan zvuk nalik upozorenju. Pogledate na instrument tablu automobila i imate šta da vidite – pojavio se znak koji vam najčešće ukazuje na određeni nedostatak ili problem. Da, svima nam se to dogodilo, kao i situacija da ne znamo šta simbol koji nam svetli pred očima znači?! Zato ćemo u ovom tekstu pokušati da otklonimo sve nedoumice u vezi sa najvažnijim znacima na instrument tabli.

Najpre, treba znati da su pojedini simboli lako razumljivi i gotovo univerzalni za sve automobile dok su drugi specifičniji i karakteristični za određena vozila. Bez obzira na to, važno je da se prepozna značenje svakog simbola i adekvatno reaguje kako bi se izbegao svaki rizik i predupredila šteta na automobilu.

Međutim, nije ni svaki znak na instrument table signal za kvar na vozilu pošto se pojedini simboli odnose na same karakteristike automobile kao što su, recimo, upaljeni farovi ili tempomat. Takođe, postoje i znaci koji se tiču bezbednosti na putu poput upozorenja da je automobil napustio traku. Konačno, na instrument tabli mogu se pojaviti i znaci koji ukazuju na mehaničke probleme, na primer, na nizak pritisak u gumama.

Ako već ne raspoznajete značenje simbola koji vam svetle na instrument tabli obratite pažnju na njihovu boju. Po pravilu, znaci koji svetle crvenom bojom ili konstantno trepte su veoma važni odnosno urgentni i treba odmah da reagujete. Na primer, da vežete pojas. Postoje i one crvene lampice koje upozoravaju na mehanički kvar kao što je, recimo, pregrevanje motora. U takvim situacijama bitno je da odmah zaustavite vozilo kako bi sprečili veću štetu na automobile.

Zelena ili plava svetla ukazuju da je sistem uključen ili radi dok narandžasti ili žuti signali obično poručuju da bi vozilo uskoro trebalo da se servisira ili popravi.

Inače, karakteristično za praktično sve automobile je da se prilikom startovanja motora upale sve lampice na instrument tabli koje se potom, nakon sekund-dva, gase i zbog toga ne treba ništa da preduzimate.

Sada kada sve to znate, red je da vas upoznamo sa najvažnijim simbolima na instrument tabli gotovo svakog automobila.

Lampica upozorenja o temperaturi motora

Jedan od najalarmantnijih simbola na instrument tabli jer ukazuje da se motor pregreva. To najverovatnije ima veze sa nedostatkom rashladne tečnosti ili antifriza u automobilu s tim što i drugi faktori mogu dovesti do pregrevanja motora, a tada je problem obično znatno veći.

Kada vam se ova lampica upali preporučuje se da, najpre, pokušate da smanjite temperaturu automobila tako što ćete isključiti klima uređaj, a uključiti grejanje kako biste toplotu preusmerili u putnički prostor. Ukoliko ni tada ne počne da se spušta temperatura motora zaustavite se što pre možete i ugasite automobil.  Ostavite vozilo da se rashladi najmanje 15 minuta i ne otvarajte haubu jer se možete opeći ili povrediti usled izbacivanja pare ili dima. Potom otvorite haubu i proverite da li imate dovoljno rashladne tečnosti ili pozovite majstora da otkrije u čemu je problem.

Svetlo za kontrolu proklizavanja

Simbol koji označava da je sistem kontrole proklizavanja vozila aktiviran. Takvu kontrolu koristi sistem protiv blokiranja kočnica (ABS) kada registruje da se jedan točak okreće brže od drugih. Ako otkrije da točak klizi onda koči sve dok automobil ne povrati vuču. Ova lampica je od velike pomoći prilikom vožnje po kiši ili snegu. Vozačima se kad ugledaju taj znak na instrument table savetuju da nastave oprezno da voze i budu svesni klizavih uslova.

Lampica upozorenja o slabljenju akumulatora

I ovo je alarmantan znak jer ukazuje na problem sa sistemom punjenja akumulatora. Razlozi za to mogu biti različiti: od labavog ili oštećenog kabla priključenog na akumulator, preko slabog alternatora do drugih električnih kvarova. Signal da akumulator slabi najčešće je bledo svetlo na satu automobila, zatamnjeni farovi ili otežano startovanje motora. Ukoliko ignorišete te signale može vam se dogoditi da nećete uopšte moći da startujete motor. Zato je savet da ne čekate da vam se to dogodi već da kupite nov akumulator naročito ako stari akumulator imate već tri ili četiri godine koliko mu je prosečan vek trajanja.

Svetlo za nizak nivo goriva

Možda i najuniverzalniji simbol na instrument tabli svakog automobila jer je obično u obliku benzinske pumpe. Pritom jedan od najvažnijih znakova jer upozorava na nizak nivo goriva u automobile. Na sreću, ova lampica se uključuje obično kada imate sasvim dovoljno goriva da vozite još i po nekoliko desetina kilometara, ali je savet da se mnogo ne opuštate i natočite gorivo na prvoj benzinskoj pumpi na koju naiđete.

Lampica motora

Još jedan alarmantan simbol koji se može pojaviti iz različitih razloga. U najboljem slučaju, ova lampica se može upaliti zbog, recimo, isparavanja goriva, ali najčešće ukazuje na ozbiljan problem poput niskog pritiska ulja ili pregrevanja. U ovakvim situacijama na nekim automobilima umesto znaka stoji upozorenje na instrument table ispisano rečima “proveri motor”. Ako ne primećujete bilo kakvu promenu u načinu vožnje i neobične zvuke ili mirise nastavite da vozite do najbližeg mesta za bezbedno parkiranje ili do kuće ukoliko nije na prevelikoj udaljenosti. U slučaju da lampica svetli crvenom bojom ili treperi onda signalizira da imate ozbiljan problem i da treba momentalno da zaustavite vozilo kako biste izbegli veću štetu.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare