Savet majstora: Kako hladnoća utiče na akumulator?
Savet majstora - Kako hladnoća utiče na akumulator
Published oktobar 27, 2022 by digitalplus

Savet majstora: Kako hladnoća utiče na akumulator?

Ako je neko godišnje doba najrizičnije po životni vek akumulatora onda je to zima. Kada temperatura padne na „nulu“ i ode u „minus“ akumulator može da izgubi kapacitet i do čak 60 odsto s tim što može i u potpunosti da strada ukoliko se automobil uopšte ne vozi.

Prosečan životni vek akumulatora je četiri-pet godina, ali taj prosek može biti i znatno kraći ukoliko se akumulator ne održava pravilno. Zbog toga je neophodno da se akumulator izvadi iz vozila na ekstremno niskim temperaturama pogotovo ako se ne vozi u dužem vremenskom period. U tom slučaju akumulator treba ostaviti u suvoj i relativno toploj prostoriji.

-Treba znati da na temperaturi od nula stepeni akumulator gubi kapacitet i do 40 odsto, a na „minus 18“ i do 60 odsto. Iako se akumulator prilikom vožnje dopunjuje to ne znači da ćemo sprečiti slabljenje akumulatora ako startujemo motor u mestu i desetak minuta ga držimo upaljenog ili ako vozimo kraće relacije. Samo startovanje motora oduzima veliku količinu struje akumulatoru koja se ne može obnoviti „grejanjem motora“ u mestu ili vožnjom na kraćim relacijama – upozoravaju u “Black Horse” FAS, jedinom domaćem proizvođaču akumulatora u Srbiji.

Kao i svaki uređaj i akumulator pokazuje znake starenja, a najpoznatiji simptomi su svakako isprekidani zvuk verglanja prilikom startovanja motora, zatim veoma sporo paljenje motora prilikom okretanja ključa, tamni farovi dok motor vergla odnosno normalna svetla kada se motor upali. Takvi znaci se javljaju već kod akumulatora starijih od tri godine.

-Pravilno održavanje akumulatora naročito po hladnom vremenu podrazumeva i pažljivo korišćenje eksternih uređaja koji akumulatoru oduzimaju struju pogotovo kada vozilo nije u pokretu. Tu se, pre svega, misli na sat, alarm, ali i druge savremene sisteme u automobilima. Zato je savet svim vozačima da isključe u kolima tablete, punjače, telefone, audio dodatke i ostale uređaje naročito ako je automobil parkiran i ako je hladno vreme – naglašavaju u “Black Horse” FAS.

Takođe, preporuka za sve koji nisu sigurni u kakvom im je stanju akumulator je da ga testira kod kvalifikovanog mehaničara i utvrde koliko je još u stanju da izdrži. Na dugotrajnost akumulatora utiče i to da li su kleme i kablovi dobro pričvršćeni i bez korozije.

Posebne serije akumulatora Black Horse bez održavanja imaju specifičan indikator stanja akumulatora tzv. „magic eye“ odnosno magično oko. U zavisnosti od stanja akumulatora, on će nam indikovati da li je akumulator treba dopuniti ili zameniti.

5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare