Black Horse: Povratak stare slave u godini jubileja
Petar Miljkovic
Published novembar 29, 2022 by digitalplus

Black Horse: Povratak stare slave u godini jubileja

Izvor: Somborske novine

AKTUELNI TRENUTAK FABRIKE AKUMULATORA U GODINI JUBILEJA

Jedina domaća fabrika koja se bavi proizvodnjom akumulatora Black Horse, nakon stečaja ponovo je na dobrom putu da povrati staru slavu. U godini jubileja, kada se obeležava 70 godina postojanja, plan je da sa proizvodnih traka siđe oko 400 hiljada komada akumulatora. Ovde je trenutno zaposleno 135 radnika, a u planu je otvaranje novih radnih mesta i proizvodnja akumulatora za građevinske i industrijske mašine. Najveći deo proizvodnog asortimana plasira se na tržište Rusije, pa zbog novonastale ekonomske situacije u Evropi postoji bojazan da u nekom trenutku može da dođe do ozbiljnih problema kada je u pitanju plasman robe na rusko tržište.

– Naše standardno tržište, Rusija, je pod velikim znakom pitanja jer nam od toga zavisi najviše prodaja proizvoda. Za sada, tržište Rusije nam je otvoreno i to besprekorno funkcioniše, ali ukoliko dođe do uvođenja sankcija bilo koje vrste, lako se može desiti da nam to tržište bude delimično ili potpuno zatvoreno. Sada su sve naše snage usmerene da se ponovo vratimo na naše domaće tržište i zemlje iz okruženja. U narednih mesec do dva planirana je kampanja rebrendiranja i povratak „Black Horse”-a, kao jednog od najpoznatijeg brenda u ovom sektoru, na domaće tržište – kaže Petar Miljković, direktor Fabrike akumulatora.

Od ove godine ponovo je u funkciji regionalna servisna mreža. Nakon nestabilnog perioda, u prvoj polovini godine planom stabilizacije urađen je mini remont u fabrici, produktivnost na linijama je povećana za 50 procenata, krenulo se sa proizvodnjom od 40 hiljada akumulatora mesečno, što daje nadu da će godina biti završena sa pozitivnim poslovanjem i da će se krenuti sa novim investicijama u narednoj godini u saradnji sa Razvojnim fondovima Srbije i Vojvodine.

– Osim na tržištu Rusije i zemalja bivše Jugoslavije proizvodi se plasiraju i italijanskim, poljskim i češkim kupcima, a u planu je osvajanje novih tržišta centralne i istočne Evrope. Fabrika akumulatora proizvodi dve vrste akumulatora, „Black Horse” akumulator srednje klase sa garancijom dve do tri godine i „Tesla” akumulator premijum klase sa garancijom do 36 meseci. Takođe, ovde se proizvodi i kamionski i teretni program, a njihovi akumulatori su prva ugradnja kada je reč o poljoprivrednim mašinama proizvedenim u Srbiji. Takođe, posebno smo ponosni na tendere koje smo dobili od strane Vojske Srbije. Prilikom ispitivanja u Vojno tehničkom institutu pokazali smo se kao najbolji i najkvalitetniji proizvođač velikih tipova baterija za motorizovana vozila – kaže naš sagovornik.

Fabrika akumulatora je jedna od kompanija koja je uključena u proces dualnog obrazovanja. Kako kažu, njihova je želja da u fabrici bude mnogo više đaka i srednjih, ali i visokih škola, gde bi oni mogli da steknu ozbiljna znanja vezana za rukovođenje, menadžment, tehnologiju. Zbog toga je nedavno potpisan ugovor sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, gde će određeni broj studenata uz novčanu naknadu obavljati određene zadatke, a nakon toga će im biti ponuđen i adekvatan posao.

ZELENA FIRMA

U narednom periodu do 2024. godine planirana je velika investicija vredna 600.000 evra, što u filterska postrojenja, što u sistem prečišćavanja  otpadnih voda.

– Mi smo se obavezali na ulaganja koja će ovu fabriku dovesti u red najzelenijih firmi, tj. biće to firma koja ispunjava sve ekološke norme propisane zakonom. Iako je kupljena bez finansijskih opterećenja, u nasleđe u krugu fabrike nam je ostalo 1.500 tona olovne šljake, koja je proizvod prethodnih 20 godina rada. Sada pokušavamo sa Pokrajinskom vladom da rešimo taj problem, jer u Srbiji trenutno ne postoji firma koja može da zbrine taj otpad – kaže Petar Miljković.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare