Najčešće postavljana pitanja o akumulatorima /FAQ/

Published oktobar 24, 2022 by digitalplus

Najčešće postavljana pitanja o akumulatorima /FAQ/

Kako hladnoća utiče na akumulator?

Akumulatori najčešće stradaju tokom zime. Kada temperatura padne na „nulu“ akumulator gubi kapacitet i do 40 odsto, a na minus 18 i do 60 odsto. Takođe, akumulator će u potpunosti stradati ako se tokom zime u dužem vremenskom periodu automobil uopšte ne vozi. Zato je savet vozačima da izvade akumulator tokom zime i čuvaju ga u suvoj prostoriji sa umerenom temperaturom ako automobil ne planiraju da voze po hladnom vremenu.

Kako pravilno sačuvati akumulator?

Akumulator može da potraje i četiri-pet godina ako se pravilno održava. To, pre svega, znači redovno punjenje akumulatora, servisiranje vozila, održavanje odgovarajuće temperature i čistoće akumulatora, kao i pažljivo startovanje motora.

Kako očistiti akumulator?

Akumulator ne sme da ima rđu ni prašinu na svojim polovima ni na konektorima, a kamoli koroziju. Preporuka je da se akumulator čisti pomoću žičane četkice i sredstva protiv korozije. Takođe, trebalo bi redovno proveravati i čistoću klema i polova akumulatora jer kada su previše upraljani motor neće moći da se startuje bez obzira na to što je akumulator pun.

Kako proveriti stanje akumulatora?

Mnogi vozači se sete da provere stanje akumulatora tek kad vide da otežano startuju motor, uoče treperenje na instrument tabli ili restartovanje radija. Međutim, ako želite pravilno da održavate akumulator ne čekajte te znake upozorenja nego proverite stanje akumulatora uz pomoć uređaja za testiranje koji utvrđuje procenat napunjenosti, kontrolu ispravnosti punjenja, proveru stanja akumulatora, proveru napona i proveru startne snage akumulatora.

Kako zaštititi akumulator od lopova?

Akumulator je jedan od delova automobila koji je najčešće na meti lopova zbog čega veliki broj vlasnika vozila pokušava na različite načine da ga zaštiti od krađe. Nažalost, nijedna zaštita ne može vam stoprocentno garantovati da do krađe akumulatora neće doći, ali postoje određeni načini da, ako ništa drugo, lopovima otežate posao. Možete da postavite alarm ili da akumulator smestite u kavez sa katancem koji se po potrebi otključava.

Da li se akumulator može dopuniti i kako?

Ovo je najčešće pitanje svih koji muku muče sa akumulatorom, a postoji nekoliko odgovora. Ako ostanete bez struje u kolima potražite kablove za paljenje, a onda i pomoć prijatelja odnosno vozača drugog automobila kako biste uz pomoć kablova „prebacili“ struju sa tuđeg na svoj akumulator. Kada uz pomoć kablova pokrenete vozilo neophodno je da ga vozite oko 15 minuta da biste dopunili akumulator. Takođe, akumulator možete da dopunite uz pomoć punjača i za to vam je potrebno u proseku šest sati. Ako želite samo da pokrenete motor dovoljno je da uz pomoć punjača dopunite 30 odsto kapaciteta akumulatora.

Koliki je radni vek akumulatora?

Radni vek akumulatora je između dve i tri godine iako mnogi misle da akumulator može duže da izdrži, barem četiri godine. Da bi se to ostvarilo potrebno je da učinite sve kako biste produžili radni vek akumulatora, a to pre svega znači redovno održavanje.

Kako pripremiti akumulator za dug put?

Priprema automobila za daleko putovanje neizostavno mora da obuhvati i proveru stanja akumulatora kao jednog od najbitnijih delova automobila. Pre polaska na put neophodno je, najpre, proveriti izgled akumulatora, ali i njegog napon i kapacitet. Korozija je svakako znak da akumulator nije u dobrom stanju. Kapacitet akumulatora potrebno je proveriti ispitivačem i po potrebi dopuniti.

Kolika je garancija novom akumulatoru?

Garancija novom akumulatoru je od dve do četiri godine u zavisnosti od toga da li se radi o putničkom ili o teretnom akumulatoru. Zanimljivo, toliki je i prosečan radni vek akumulatora pa je preporuka vlasnicima vozila da već nakon isteka garancije polako razmišljaju o novom akumulatoru.

Koliko dugo akumulator (kada je auto ugašen) može izdržati upaljene farove?

Jedna od najvećih boljki starijih automobila je što se sa gašenjem motora ne gase automatski i farovi. Zbog toga se vozačima ovih četvorotočkaša dešava da ostave automobil sa upaljenim farovima, a tada najviše strada akumulator. Koliko akumulator može da izdrži sa upaljenim farovima kada je ugašen motor zavisi od toga koliko je prethodno bio napunjen odnosno koliki je njegov primarni kapacitet. Ako je akumulator manjeg kapaciteta dovoljno je da preko noći ostavite upaljene farove i akumulator će se toliko isprazniti da ujutru nećete moći da startujete motor.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare