Kako pripremiti automobil za proleće?

Published mart 13, 2023 by digitalplus

Kako pripremiti automobil za proleće?

Ko misli da automobil treba pripremiti samo za zimu, a da za lepe dane vozilu nije neophodna posebna priprema taj se vara. Nakon vožnje u zimskim uslovima adekvatno održavanje automobila zahteva i niz radnji koje će vaše vozilo osvežiti pred proleće.

Stručnjaci savetuju sedam radnji koje će ukloniti sve tragove zime na vašem automobilu i na pravi način ga pripremiti za nove izazove na putevima. Predstavljamo vam svaki od tih sedam saveta.

Detaljno operite automobil

Iako je zima bila blaga, gotovo bez snega, a samim tim i soli na većini puteva to ne znači da ne treba detaljno oprati automobil. Na prelazu iz zime u proleće najbitnije je dobro oprati donji deo vozila koji je najviše bio na udaru izazovnih uslova vožnje. Zato je savet da odvezete automobil u autoperionicu gde će sa vašeg četvorotočkaša u potpunosti ukloniti eventualne ostatke i tragove soli i rizle.

Proverite gume

Guma se najčešće setimo 1. novembra jer je od tada pa sve do 1. aprila obavezna vožnja na zimskim pneumaticima, ali samo ako su na kolovozu sneg, led ili poledica. Međutim, od stanja vaših guma zavisi umnogome i vaša bezbednost na putevima zbog čega je potrebno redovno proveravati pneumatike. Naročito, na prelazu iz zime u proleće kada često kolovozi znaju da budu neočekivano klizavi i izazovni. 

Dopunite antifriz 

I antifriz većina vozača proverava samo zimi računajući da se automobil kada je toplije vreme lakše nosi sa nedostatkom ove tečnosti i tu prave veliku grešku. Nivo antifriza mora se proveravati tokom cele godine kako biste sprečili smrzavanje, pregrevanje ili pojavu korozije i rđe u sistemu za hlađenje motora. Stručnjaci zato posebno savetuju vozače da nikada ne koriste samo vodu umesto antifriza.

Proverite tečnost za šoferšajbnu

Proleće je vreme kada se tečnost za šoferšajbnu svakako češće koristi nego zimi. Zbog toga je preporuka da proverite stanje tečnosti za šoferšajbnu. Takođe, nije zgoreg da povremeno na benzinskim pumpama obrišete vetrobransko staklo jer brisači ne mogu da uklone baš sve nečistoće.

Zamenite dotrajale metlice brisača

Sa proverom tečnosti za šoferšajbnu ide i provera stanja metlica brisača koje najčešće stradaju tokom zime i borbe sa snegom i ledom. Zato je sada idealan trenutak da zamenite metlice brisača ukoliko su dotrajale. Zamena brisača je neophodna i zbog toga što stare metlice mogu da ostave tragove pa čak i oštete vetrobransko staklo.

Servisirajte erkodišn

Mnogi su navikli da uključuju grejanje i hlađenje praktično dok god erkodišn radi. Pritom ne obraćaju pažnju da li se tom prilikom oseća neprijatan miris ili buđ. Ako uključujete grejanje ili hlađenje “uključite” i čulo mirisa jer je moguće da se u slučaju neprijatnog mirisa skupila buđ u kondenzatorima što je signal da je neophodan servis erkodišna.

Zamenite filter za polen

Nemali broj vozača i putnika je alergično na polen, a kako se bliži sezona polena savet je da zamenite filter za polen. To ne košta puno, ali može da znači puno za svakog ko se vozi u automobilu.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare