Kako pravilno sačuvati akumulator?

Published oktobar 27, 2022 by digitalplus

Kako pravilno sačuvati akumulator?

Akumulator se mora pravilno održavati i čuvati ako želimo da služi automobil u dužem vremenskom periodu. Šta više, ko redovno brine o stanju akumulatora pre će uočiti znake slabljenja ovog uređaja i adekvatno reagovati. Pravilno održavanje akumulatora podrazumeva niz radnji, pre svega, redovno punjenje tog uređaja, zatim servisiranje vozila, održavanje odgovarajuće temperature i čistoće akumulatora, kao i pažljivo pokretanje motora.

Napunite akumulator do kraja

Svaki revnosni vlasnik automobila mora imati i punjač akumulatora jer je veoma bitno da se akumulator što pre do kraja napuni nakon svakog pražnjenja.

-Treba imati u vidu da ne odgovara svaki punjač svakom akumulatoru. Zato je neophodno, najpre, da odaberemo odgovarajući punjač za akumulator. Pritom i punjenje akumulator ima svoja pravila pa tako punjač treba prvo spojiti sa akumulatorom pa uključiti i to na odgovarajući napon u zavisnosti od toga koliko je ispražnjen akumulator. Takođe, ne treba puniti smrznute ni akumulatore čija je temperature viša od 45 stepeni. Konačno treba prekinuti sa punjenjem ako se akumulator zagreje – savetuju u “Black Horse” FAS, jedinom domaćem proizvođaču akumulatora. Najjednostavnije je da snagu akumulatora recimo 100ah podelite sa snagom punjača recimo 5Ah. Time se dobija cifra od 20h neprekidnog punjenja potrebnog za potpuno prazan akumulator. Nasa preporuka je da kupite „pametni punjač“ koji će sam prekinuti punjenje kada je akumulator pun i time sprečiti da se on „prepuni“

Proverite električni sistem vozila

Za životni vek akumulatora značajno je i redovno servisiranje vozila, a to znači, između ostalog, proveru električnog sistema vozila bez čega nema bezbedne vožnje.

-Ako određeni električni uređaji, na primer grejači “vuku” struju na automobilu akumulator će brže stradati pošto će se prilikom vožnje trošiti više nego uobičajeno – upozoravaju u “Black Horse” FAS.

Pazite na temperaturu akumulatora

Stanje akumulatora umnogome zavisi i od spoljašnje temperature zbog toga su po pravilu dugotrajniji oni koji se leti nalaze u garažiranim vozilima i nisu izloženi toliko visokim temperaturama. Odgovorni vozači moraju imati na umu da akumulatoru ne odgovaraju ni niske temperature pa zimi moraju voziti automobil na dužim relacijama kako bi se akumulator samodopunio. Kratke vožnje u hladnim uslovima ne pogoduju životnom veku akumulatora.

Čistite akumulator

Pravilna briga o akumulatoru podrazumeva i redovnu proveru njegove čistoće. Akumulator ne bi trebalo da ima ni rđu ni prašinu na svojim polovima ni na konektorima, a kamoli koroziju. Preporuka je da se akumulator čisti pomoću žičane četkice i sredstva protiv korozije. Takođe, trebalo bi redovno proveravati i čistoću klema i polova akumulatora jer kada su previše uprljani motor neće moći da se startuje bez obzira na to što je akumulator pun.

Pravilno pokrenite motor

Na dugotrajnost akumulatora utiče i način na koji startujemo motor automobila.

-Postoje vozila koja se pokreću na specifičan način i ukoliko se to pravilo prilikom startovanja motora ne poštuje može doći do oštećenja odnosno slabljenja akumulatora. Recimo, stariji automobili prilikom pokretanja zimi traže da se motor zagreje u mestu pre pokretanja kako bi tokom vožnje pravilno radio i ne bi se gasio – apostrofiraju u “Black Horse” FAS.

5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare