Kako da izaberete najbolji akumulator?

Published novembar 28, 2022 by digitalplus

Kako da izaberete najbolji akumulator?

Bez kvalitetnog i pouzdanog akumulatora nema ni sigurne i bezbrižne vožnje. Praktično, nema ni vožnje jer ako je akumulator neispravan ne možete ni startovati motor. Ipak, pokretanje motora nije jedina funkcija akumulatora pogotovo u današnje vreme savremenih automobila koji imaju veliki broj elektronskih i pomoćnih sistema. Takvim sistemima neophodna je i velika količina struje zbog čega je važno kupiti akumulator sa najboljim karakteristikama za određeni tip vozila.

Opšta je ocena da vremešnijim automobilima nije potreban posebno jak akumulator pošto imaju manje elektronike u odnosu na modernija vozila.

– Samim tim u takvim četvorotočkašima manje se i troši akumulator jer se upotrebljava uglavnom za startovanje motora, paljenje farova, muzičkog uređaja, sigurnosne opreme i sličnog…S druge strane, novija vozila ne mogu se zamisliti bez elektronike – od ABS kočnica, vazdušnih jastuka do kontrolne jedinice motora. Reč je o uređajima neophodnim za bezbedno upravljanje automobilom. Zbog toga ovim automobilima je potreban akumulator jačeg kapaciteta – naglašavaju u “Black Horse” FAS, jedinom domaćem proizvođaču akumulatora.

Savet svim vozačima je da pre kupovine istraže sve brendove i vrste akumulatora i naprave analizu njihovih karakteristika s obzirom na potrebe svog vozila.

Veličina akumulatora

Prvi kriterijum prilikom kupovine akumulatora je veličina. Akumulator koji kupujete mora da ima odgovarajuće dimenzije za automobile koji vozite. Na sreću, većina vozila mogu da prime akumulator različitih dimenzija.

Rezervni kapacitet (RC)

Veoma bitna karakteristika akumulatora jer predstavlja vreme tokom kojeg akumulator može stvarati struju u slučaju kvara alternatora pre nego što izgubi kapacitet neophodan za pokretanje motora.

Struja hladnog starta (CCA)

Struja hladnog starta je vrednost u amperima koju akumulator može podržavati 30 sekundi pri temperaturi od oko -18˚C dok se napon akumulatora ne smanji do neupotrebljivog nivoa.

Amper i Amper- sati

Amper je merna jedinica koja označava količinu elektrona odnosno jačinu struje koja protiče kroz strujno kolo. Dok  Amper-sati (AH) označavaju kapacitet akumulatora za čuvanje energije.

-Akumulator bi trebalo da ima više Ampera nego Amper-sati, jer to označava struju koju akumulator može da prenese preko anlasera u zamajac motora i tako upali auto. Za starije automobile dovoljan je klasični akumulator niže snage poput  640 A, i 77 Ah – apostrofiraju u “Black Horse” FAS.

Start-stop sistem

Moderni automobili koji imaju start-stop sistem moraju da koriste odgovarajuće akumulatore za sve zahteve takvog sistema, a to su akumulatori sa oznakom AGM ili EFB. Klasični akumulatori ne mogu se koristiti u automobilima koji imaju start-stop sistem.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare