Kada su zimske gume obavezne i zbog čega?

Published januar 25, 2023 by digitalplus

Kada su zimske gume obavezne i zbog čega?

Prvi sneg ove zime trebalo bi da upozori sve vozače automobila bez zimskih guma na sve rizike takve vožnje. Na stranu kazne koje iznose od 10.000 do 800.000 dinara pa čak i 12 godina zatvora, vozači koji voze bez zimskih guma po snegu, susnežici ili ledu imaju znatno duži zaustavni put prilikom kočenja po klizavom kolovozu, a nekada i jedan jedini centimetar može da sačuva glavu.

Zimske gume su pneumatici čija debljina šare nije tanja od četiri milimetra, a po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju takve gume obavezne su od 1. novembra do 1. aprila i to samo po snegu, susnežici ili ledu. To mnogi vozači zloupotrebljavaju pa ne skidaju letnje pneumatike tokom cele zime i koriste činjenicu da u Srbiji u većim gradovima sve ređe na putevima vladaju pravi zimski uslovi. Koliko je to pogrešno i rizično ponašanje za volanom pokazuje i podatak da letnje gume na temperaturi ispod sedam stepeni gube svoju elastičnost i toliko se stvrdnu da postanu praktično plastične što je veoma opasno. U tom slučaju zaustavni put prilikom kočenja na klizavom kolovozu je znatno duži nego kada kočite sa zimskim gumama.

Za četiri nove gume najmanje 200 evra

Najveći razlog zbog čega većina vozača rizikuje s letnjim gumama zimi svakako su cene pneumatika i njihove montaže. Nova zimska guma košta od 4.000 do čak 65.000 dinara u zavisnosti od dimenzija s tim što se najviše traže pneumatici prečnika 15 i 16 inči čija je cena od 6.000 do 12.000 dinara po komadu. To znači da je za četiri nove zimske gume vlasniku automobile potrebno najmanje oko 200 evra. Cena montiranja pneumatika na sva četiri točka i balansiranja kreće se od 2.000 do 5.000 dinara. Ako se ima u vidu da zimske gume u proseku traju tri do četiri godine jasno je da je da to priličan udar na kućni budžet prosečne porodice.

Međutim, kada se sagledaju svi rizici i sve moguće posledice vožnje na letnjim gumama zimi jasno je da se nabavka zimskih pneumatika u svakom slučaju isplati.

Univerzalne gume se mnogo habaju leti

Nemali broj vozača pribegava kompromisnom rešenju pa kupuju univerzalne gume koje navodno mogu da se koriste i leti i zimi. Ipak, saobraćajni stručnjaci preporučuju univerzalne gume samo vozačima koji godišnje ne prelaze više od 10.000 kilometara jer se univerzalne gume mnogo habaju leti pogotovo na velikim temperaturama iznad 35 stepeni. Inače, univerzalne gume su skuplje u proseku za 20 do 30 odsto.

Takođe, postoje oni koji pokušavaju da uštede tako što zimske gume ne stavljaju na sve točkove nego, recimo, na dva od četiri. I to je veoma rizično.  Kada biste, primera radi, zimske gume montirali samo na prednje točkove rizikovali biste da napravite karambol jer bi prilikom kočenja zadnji deo automobila mogao da vam ode ispred prednjeg i da se vrtite u krug.

Gume jeftinije od kazni

Ako su cene zimskih guma paprene šta tek reći za kazne koje su zaprećene za vožnju sa letnjim pneumaticima po snegu, susnežici ili ledu?! Ako fizičko lice napravi takav prekršaj rizikuje novčanu kaznu od 10.000 do 20.000 dinara dok pravnim licima preti novčana sankcija od 60.000 do čak 800.000 dinara,  a preduzetnicima od 30.000 do 200.000 dinara.

Posebna sankcija preti onima koji prilikom takvog prekršaja izazovu i saobraćajnu nezgodu sa povređenima ili poginulima pa u tom slučaju kazna može da iznosi i čak 12 godina zatvora. Ako vozač, primera radi, zbog vožnje na letnjim gumama izazove sudar u kome nema povređenih, ali je došlo do manje materijalne štete moraće po zakonu da plati od 20.000 do 40.000 dinara ili da odsluži zatvorsku kaznu od 45 dana.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare