Da li zimi treba grejati automobil u mestu?

Published februar 6, 2023 by digitalplus

Da li zimi treba grejati automobil u mestu?

Mnogi stariji vozači i dan danas smatraju da zimi pogotovo na temperaturnom minusu treba da zagrejemo automobil u mestu desetak minuta pre nego što počnemo da vozimo. Međutim, stručnjaci upozoravaju da takvo zagrevanje šteti naročito modernim automobilima i da je dovoljno da pokrenemo vozilo već minut nakon što startujemo motor. S tim što je savet svim vozačima da odmah ne forsiraju motor nego da voze u nižim obrtajima, što sporije i bez naglog ubrzavanja.

Zagrevanje automobila u mestu po 10-15 minuta zimi je karakteristično, zapravo, za starije četvorotočkaše koji imaju motore sa karburatorom pa zbog drugačijeg, nazadnijeg sistema određivanja smeše vazduha i goriva dolazi do nepravilnog rada ili prejakog “ler” gasa ako vozilo nije dovoljno zagrejano. Ipak, ni kod starijih automobila bilo da su benzinci ili dizelaši situacija nije baš kristalno jasna jer njihovo ponašanje zimi zavisi umnogome od toga kako se koristio “saug” i kakvo je stanje motora i ostalih, pratećih delova…

Zagrevanje u mestu šteti motoru

Zanimljivo čak i kod starijih automobila stručnjaci ne vide mnogo smisla u dužem zagrevanju motora u mestu jer, kako kažu, svaki motor će znatno brže dostići radnu temperaturu u pokretu nego u mestu. Šta više, prilikom zagrevanja u mestu automobil radi na temperaturi ispod radne temperature i sve vreme se podmazuje hladnim uljem, a pritom su praktično svi značajni delovi hladniji nego što bi trebalo da budu.

Takvo zagrevanje na temperaturi ispod radne temperature nije dobro za motor jer dolazi do nepravilnog sagorevanja  pošto ubrizgava više goriva kako bio odnos benzin-vazduh bio u skladu sa potrebama motora. Tom prilikom dolazi, između ostalog, i do razblažavanja motornog ulja pošto benzin prodire u ulje i smanjuje njegov kvalitet što generalno negativno utiče na ceo automobile.

Vozite odmah, ali bez naglog ubrzavanja

Zato je savet vozačima da kada startuju motor zimi sačekaju u mestu najduže minut pre nego što počnu da voze, ali da na početku voze oprezno i lagano, bez preteranog stiskanja papučice gasa.

Kada upaliti grejanje u automobilu?

Slična je preporuka i za paljenje grejanja u automobilu. Dugo je vladalo mišljenje da automobil prvo treba zagrejati u mestu, zatim upaliti grejanje da se zagreje putnički prostor pa tek onda krenuti u vožnju upaliti grejanje u vozilu.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se tako oštećuje vozilo i ne samo to nego se takvim “zagrevanjem” automobile ustvari produžuje vreme zagrevanja, verovali ili ne?!

Naime, kod većine savremenih automobila gorivo je već ubrizgano u njih tako da nema potrebe da se zagrevaju ili rade u mestu. Mnogo je svrsishodnije pokrenuti vozilo i laganom vožnjom doprineti da automobil dostigne optimalnu temperaturu.

Kada se sve to sagleda, važnije je pre nego što startujemo motor da uklonimo sneg ili led sa prozora i prednjeg i zadnjeg stakla kako bismo odmah mogli da pokrenemo automobil. Na taj način putnički prostor u automobile će se zagrejati za svega nekoliko minuta, zaključuju stručnjaci.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare